Gehard glas

Om gehard glas te verkrijgen wordt het glas eerst verhit tot ± 600°C en daarna snel afgekoeld. Hierdoor ontstaan duw- en trekspanningen in het glas. Het glas wordt door het hardingsproces ongeveer 5x sterker dan standaard glas. gehard glas Gehard glas blijft glas en kan natuurlijk breken. Het veroorzaakt echter geen scherven maar springt in vele kleine glasbrokjes uiteen (veilig).

Vele glassoorten komen in aanmerking om gehard te worden. Bijvoorbeeld floatglas, diverse soorten figuurglas, één zijde van gelaagd glas, maar ook gekleurde glaspanelen en glas met een speciale coating (zoals zonwerende beglazing).In interieurs wordt vaak met gehard glas gewerkt. Denk maar aan een hardglazen deuren of meubels van glas.

Eventuele bewerkingen aan het glas, zoals slijpen en gaten boren, moeten gebeuren vóórdat het glas de hardingsoven in gaat. Is het glas eenmaal gehard, dan is het niet meer te bewerken! De reden hiervan is de aanwezige spanning in het glas. Bij het verbreken van dit spanningsveld springt het glas.

Wilt u precies weten wat er met gehard glas mogelijk is? Of welke glassoorten in aanmerking komen om gehard te worden? Neem dan gerust contact op. Swinkels Glas heeft alle expertise in huis en is u graag van dienst!